Jak zrobić kimchi
Składniki:
1 kg kapusty pekińskiej - lub więcej
1 średnia marchewka
1 średnia rzodkiew (biała długa)
1 pęczek szczypiorku, fajnie jak jest z cebulką
3 - 4 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
3 łyżki gotowej pasty do kimchi (jeśli ktoś woli mniej ostrą to może dodać dwie łyżki)
można ją kupić np. TUTAJ
2,5 - 3 litry wody z 5 łyżkami soli do przetworów
Para gumowych rękawiczek :)
Kapustę kroimy na pół i jeszcze raz na pół a potem kroimy na grubsze kawałki. Taką pokrojoną kapustę wrzucamy do dużej miski i zalewamy wodą z solą i odstawiamy na godzinę. Następnie odcedzamy z wody. (ja odcedzoną kapustę zostawiam do rana)
Marchewkę i rzodkiewkę kroimy na cienkie paski, czosnek w talarki, a szczypiorek na 4-5 cm kawałki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski z kapustą i dodajemy pastę i miód. Wszystko dokładnie mieszamy w gumowych rękawiczkach.
Po wymieszaniu warzywa przekładamy do większego słoika i zostawiamy w cieple na 2-3 dni, codziennie mieszając. Później wstawiamy słoik do lodówki i już po 3-4 dni można jeść nasze kimchi.
Pierwsze swoje kimchi zrobiłam korzystając z tego przepisu, użyłam tylko gotowej pasty.
Życzę Wszystkim smacznego i czuję, że grono wielbicieli kimchi znacznie się powiększy :)
Komentarze
Prześlij komentarz